Wie beter kan lezen en schrijven, kan ook beter meedoen in de maatschappij. De omgeving speelt een belangrijke rol bij het herkennen en motiveren van laaggeletterden. Alleen: er is niet één aanpak die voor iedereen werkt. Professionals en vrijwilligers in Drenthe hebben in een spel de klantreis van laaggeletterden beleefd en geoefend met effectieve gedragsbeïnvloeders voor verschillende profielen.
Zet acht Drenten op een rijtje en de kans is groot dat er ééntje niet goed kan lezen of schrijven. De provincie wil dit goed verborgen probleem aanpakken, maar het blijkt lastig om deze mensen te bereiken en de juiste hulp aan te bieden. Professionals in verschillende sectoren als wonen, werken en zorg krijgen vaak met laaggeletterdheid te maken, maar weten niet altijd hoe ze het moeten herkennen.
Daarom zijn in vier Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Emmen en Hoogeveen) laaggeletterden gevolgd tijdens hun pogingen te leren lezen en schrijven. "Hierbij kwam naar voren dat de manier waarop mensen geholpen willen worden heel erg kan verschillen”, legt Dorina Hadders van Stichting Lezen & Schrijven uit. "Hoe bied je op de juiste manier hulp aan? Daar worstelen veel mensen mee. Daarom was er behoefte aan dit onderzoek en is het vanuit het perspectief en de wens van de laaggeletterde uitgevoerd.”
Gisteren werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd in Emmen. Daarbij gingen professionals van verschillende instanties met elkaar om tafel om een spel te spelen dat is ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten. "Het oefenen van verschillende situaties geeft houvast voor als je het tijdens je werk tegenkomt. Misschien moeten wij dat ook meer gaan gebruiken tijdens onze eigen trainingen”, klinkt Hadders enthousiast. "En we zitten er zelfs aan te denken een app te bouwen, zodat je snel informatie en tips kunt vinden over hoe je gesprekken aan kunt pakken.”
De Processpecialisten hebben in opdracht van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe de klantreis van verschillende laaggeletterden in kaart gebracht en samen met hen en met professionals en vrijwilligers aanbevelingen geformuleerd, die vervolgens zijn vertaald naar een serious game. In het Bondgenootschap hebben ongeveer 30 instanties de handen ineengeslagen om gezamenlijk de laaggeletterdheid in Drenthe te voorkomen en te verminderen.
Meer weten? Neem dan contact op met Jeroen Stam 06 13 30 18 39
Een deel van bovenstaande tekst is overgenomen uit het Dagblad van het Noorden, lees hier het hele artikel.