Home » Online werksessie: Omgevingswet bij BUCH gemeenten

Online werksessie: Omgevingswet bij BUCH gemeenten

Kort geleden is bekendgemaakt dat de Omgevingswet niet op 1 januari 2021 in werking zal treden. Tot welk moment de inwerkingtreding wordt uitgesteld, is nog niet duidelijk. BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo gaan voortvarend verder met de voorbereidingen – online.

Processpecialisten Nina Marchena en Iris Meuffels begeleidden een online werksessie. Ze vertellen: ‘‘We hebben, in vergelijking met een ‘gewone’ offline werksessie, nog meer tijd in een goede voorbereiding gestoken. We hebben vooral goed nagedacht over het faciliteren van interactie: hoe kunnen we de deelnemers verleiden om hun inzichten te delen, zonder dat het gesprek chaotisch wordt? Online heb je daarvoor andere spelregels nodig dan offline. Zo hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat wie iets wil zeggen een hand opsteekt en dat we voor niet dringende vragen de chat-functie gebruiken. De deelnemers waren achteraf enthousiast: ‘zeer efficiënt’ zei er één en een ander zei ‘Dit kan ik elke dag wel doen!’”

Het uitstel van de Omgevingswet is nodig omdat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) niet op tijd klaar is en door de coronacrisis de implementatie van de Omgevingswet vertraagt. Het streven is om het uitstel zo kort mogelijk te houden. Het uitstel betekent dan ook niet dat er tijd is om achterover te leunen.

De Processpecialisten maken gebruik van de toolkit werkende processen omgevingswet van de VNG.

Meer weten? Neem dan contact op met Vincent Damen 06 46 16 26 77 of meld je aan voor de online Expertsessie Werkende processen Omgevingswet op 22 april a.s. van 09.00 – 11.00 uur.